Nieuws uit Moldavië

Gepubliceerd op 24 juli 2019 om 18:05

Het is zover we zijn in Moldavië! En we hebben internet zodat we een blog kunnen plaatsen.

Na een lange reis van 14 uur zijn we aangekomen in Bozieni. We werden hartelijk ontvangen door Mihai en zijn team. Er stond een heerlijke maaltijd voor ons klaar waar we heerlijk van hebben gegeten. En de grootste verrassing was dat er voor iedereen een heerlijk bed was zodat de luchtbedden in de koffers kunnen blijven.

Na een heerlijke nacht slapen, we mochten zelfs uitslapen!, stond er een lekker ontbijt voor ons klaar. om 11 uur begon de kerkdienst waarin we onszelf voorgesteld hebben (Tim heeft een mooie presentatie gegeven) en een lied hebben gezongen. 's Middags heerlijk even chillen en daarna een wandeling door het dorp. 's Avonds na het eten heeft Mihai ons zijn indrukwekkende levensverhaal verteld. Wat doet God grote dingen!

 

Maandag begon onze eerste werkweek. Er ging een ploeg het dak op, een andere ploeg ging het dorp en de laatste ploeg ging naar het kinderkamp. Eerst moest er op het dak flink worden opgeruimd. Daarna kon er aan de slag gegaan worden met houten constructies maken. In het dorp werd er een begin gemaakt met opruimen en schoonmaken van het huis van een oude half verlamde man. Eerst moest heel de huisraad naar buiten worden gesleept. Daarna kon er begonnen worden met de grote schoonmaak. Echt alles had een sopje nodig! Ook werd de kleding en gordijnen gewassen. Daarna moest er nog geverfd worden. Dit ging niet helemaal van een leien dakje...... 

Na een langen werkdag kwam de groep weer terug. 

In het kinderkamp werden de kinderen vanaf 10 uur verwelkomd. Daar werden ze ontvangen met een broodje en een pakje drinken. Wat een schatjes van kinderen zitten er tussen ;-)  (Die zou je zo in je handbagage meenemen..) Er wordt hard meegezongen met de liedjes en met grote aandacht geluisterd naar het bijbelverhaal.  Na afloop krijgen de kinderen vragen over het bijbelverhaal en bij een goed antwoord krijgen ze een beloning. Na wat spelletjes is het tijd voor het knutselwerkje dat we in Nederland voorbereid hebben. De groep uit Nederland wordt opgehaald voor de lunch en na de lunch worden er allerlei spelletjes gedaan met de kinderen. Zaklopen, eierlopen, spijkerpoepen enz. Nadat de kinderen  voorzien zijn van een suikerspin en een broodje om mee te nemen én een ijsje is het tijd om naar huis te gaan. 

Als iedereen weer verzameld is en alle verhalen verteld zijn is het tijd voor het diner. Het eten is hier heerlijk. We komen niets tekort!  

Aan het einde van deze dag waren ook onze nieuwe toiletten klaar! Wat een luxe na 2 dagen met 35 mensen en 1 wc hebben we er nu 4!

Vanavond een vrije avond waarin iedereen kan doen wat hij of zij wil.

 

Dinsdag begon onze dag weer om 8.00 uur met een goed ontbijt. Daarna ging iedere ploeg weer zijn eigen weg. 

In het dorp werd het huis van de verlamde man afgemaakt. Bij het kinderkamp was er weer een nieuwe dag met wat nieuwe kinderen, nieuwe liedjes met heel veel gebaren, een leuk werkje van Jona en nieuwe spelletjes. 

De bouwploeg werd na het middageten verrast met een vrachtwagen vol met stenen. 16 palletjes van 72 stenen welke allemaal met de hand gelost moesten worden...... En daarna moest een deel van die stenen ook nog naar boven! Respect voor de heren en dames die van 2 tot half 5 hebben lopen sjouwen!

Natuurlijk smaakte het avondeten hierna heerlijk. Nadat er door een groot deel van de mensen was gedoucht (onze douche is inmiddels dankzij de samenwerking voorzien van een pomp waardoor we een heerlijks straal koud water hebben) begon om half 9 ons avondprogramma.

Deze avond hebben we met elkaar een gezellige quiz gespeeld. Misschien hadden we alleen beter een belletje kunnen hebben voor het juiste antwoord i.p.v. fluitjes........ 

Iedereen was na deze langen intensieve dag wel toe aan lekker tukkie. 

 

We hebben het hier reuze naar ons zin. We zijn verrast door de goede voorzieningen die er voor ons zijn gemaakt en het heerlijke eten. 

 

Een lang verhaal voor deze keer. We hopen dat jullie een beetje een indruk krijgen van onze belevenissen hier en hopen snel weer iets van ons te laten horen. 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Kees en Gerda Koning
3 jaar geleden

Wij hebben met ontzag jullie verhaal gelezen en wensen jullie Gods zegen toe .Heel veel succes en vooral geniet er van.

Ineke
3 jaar geleden

Super leuk om te lezen. Goed bezig kanjers! Ga zo door en geniet van deze bijzondere tijd. Groeten van ons en in het bijzonder voor Danique ;-)

Jaap& Corry Meijer
3 jaar geleden

Mooi om te lezen wat een prachtig werk wordt er door jullie allemaal verzet. Groetjes voor jullie allemaal maar in bijzonder voor Christa en Tamar onze kleindochters. Jaap &Corry

Peter en Doortje
3 jaar geleden

Super om te zien en te horen wat jullie al hebben mogen doen op allerlei gebied. Allemaal de groeten stelletje harde werkers. Enne Bram, we herkennen je aan je rode pet hoor

Wim en Pauline Goedhart
3 jaar geleden

Leuk om op deze manier jullie reis te kunnen volgen, en goed om te lezen dat jullie je daar snel thuis voelen. Heel veel plezier en succes en een goede tijd daar samen met de lokale bevolking. Mooie missie!!
Hartelijke groet, Wim en Pauline

Marcel & Joke
3 jaar geleden

Wat leuk om iets van jullie te horen en zo de reis mee te beleven. Geniet van deze bijzondere tijd met elkaar. Enne.... respect voor jullie inzet!

Aat en Jaap Lugtenburg
3 jaar geleden

Fijn dat we zo mee kunnen leven met jullie Nog een goede tijd en groeten van ons,in het bijzonder voor onze kleindochter Arlinda

Sjors en Leni
3 jaar geleden

Mooi om jullie ervaringen te lezen! Fijn dat jullie al jullie voorbereidingen nu in de praktijk kunnen brengen.
Een goede en gezegende tijd gewenst, voor jullie zelf en voor de mensen daar! Succes!

Gea de Boer
3 jaar geleden

Leuk om ook jullie verhaal te lezen. Bijzonder en mooi!
Heb met elkaar een mooie en gezegende tijd!

Lydia Bos
3 jaar geleden

Wat super om zo met jullie mee te kunnen kijken!! En wat zijn jullie goed bezig! Echt respect hoor!! Heel veel succes nog en zet’m op! Allemaal de groeten en voor Ruben en Eva een dikke vette hug van Pa&Ma en Jefta en Beer. Hier alles prima!! Zet’m op jongens!!! Geniet van deze mooie en bijzondere tijd, God bless you!!

René , Neeke, Anne-Marije en Lotte
3 jaar geleden

Hey allemaal!
Hoe gaat het daar in Moldavië? Druk aan het werk? We zijn super trots op jullie en het goede werk dat jullie doen! We hopen dat jullie een prachtige tijd daar hebben met elkaar en dat jullie veel mensen kunnen helpen met het werk dat jullie doen! Succes nog en nog een hele fijne tijd toegewenst!
Groetjes
P.S. Jacoba en Jasper morgen vertrek ik, A-M, richting Zambia! Ik zie jullie snel weer!! Tot over drie weken X!

Marco
3 jaar geleden

He Willemijn, gefeliciteerd met je verjaardag!!!

Margo Molendijk
3 jaar geleden

Willemijn🎉, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag en een gezellige dag.

Wat een hoop moois komt er voorbij. We zien jullie genieten. Veel liefs allemaal , en een extra hug voor Maaike en Froukje

Wimven Margreet Lieve Willemij,van der Wees.
3 jaar geleden

Lieve Willemijn,
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.
We wensen je een heel plezierige dag toe.
Liefs van Opa en oma.
"Sta stil en let op Gods wonderen"

Wilma Smouter
3 jaar geleden

Willemijn, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Jarig zijn in Moldavië! Maak er een leuke dag van! Groet Eline en Wilma Smouter

Cora Blankenspoor
3 jaar geleden

Wat leuk een bericht over jullie activiteiten daar te horen. Jullie zijn allemaal goed bezig! Willemijn ook van ons de felicitaties en voor allemaal een fijne tijd daar.
Heel veel succes en doe ook aan de Moldaviers waar jullie zijn de hartelijke groeten vanuit Nederland, we leven met ze mee. Fijn dat zij op deze manier hulp krijgen.
Hartelijke groeten Rob en Cora Blankenspoor